Új jelszó kérése
Hírlevél
Látogató számláló
0
1
7
8
2
4
6
Termék részletek


Braeburn (szabadgyökeres alma oltvány)

Raktárkészlet: 20 db
Braeburn (szabadgyökeres alma oltvány)
Fő kategória >Alma
1 595 Ft1595
Braeburn alma

Új-Zélandból származó véletlen magonc (1952), Mc Kenzie szerint feltehetően a Lady Hamilton és a Cox narancs renet alma a szülőfajtája. Hazánkban 1952 óta termesztett fajta, de a 90'-es években Európa (pl. Franciaország, Olaszország) és az USA (Wasington) országaiban is számottevő a szaporítási és telepítési aránya.
Érési idő

Október második dekádjától kezdődően kb. két hétig szüretelhető, de fogyasztási érettségét csak pár hónapos tárolás után éri el, és kb. 5-6 hónapig megtartja. A késői fajták között kivételes esetként két-három menetes szedés javasolt.
Gyümölcse középnagy vagy nagy, felületének átlagosan 40%-a téglapiros, a napos oldalon csíkozott színnel borított. Alakja a klónoktól és a termőalapok korától függően megnyúlt, csésze felé elkeskenyedő vagy lapítottabb, a csészénél jellegzetesen bordázott lehet. Húsa igen kemény, a szállítást és a piaci pulton tárolást nagyon jól tűri. Íze kellemes, cukor/sav aránya harmonikus. A Braeburn alma akár nyárig is romlás nélkül tárolható, de kései szedés után savlebomlás és lisztesedés miatt romlik a minősége. Főleg a fiata fák termésén Ca-hiány esetén a keserű foltossághoz hasonló foltok jelennek meg, megelőzés céljából a tenyészidőszakban 6-8-szori Ca permtezés szükséges.
Fája nagyon gyenge növekedésű, számos rövid oldalhajtást illetve termőrészt képez. A vírusmentes fák kiegyenlítettebbek, növekedési erélyük 20-30%-kal nagyobb. M 9 alanyon javasolják termeszteni, mert M.26-os alanyon az ültetvényben összeférhetetlenségi problémák jelentkezhetnek.
Nagyon korán termőre fordul, termőképessége jó. Az integrált technológiában bevált valamennyi ritkító vegyszer közepes dózisával szabályozható a terméshozás. Vírusra fogékony, ami faiskolai affinitási problémákat, heterogén fafejlődést, illetőleg seprűs hajtáselágazást eredményezhet. Lisztharmatra és venturiás varasodásra mérsékelten fogékony. A kisebb terméseredménnyel párosuló gyümölcs foltosodás 6-8-szori Ca-os permetezéssel megelőzhető. Késő tavaszi fagyokra az Idared almánál kevésbé érzékeny.
Az európai piacokon még nagyon keresett, tartós tárolásra és exportra alkalmas igen kései érésű fajta. Hazai termesztőtájaink többségén biztonsággal termeszthető alma fajta, de nagy odafigyelést és szakértelmet igényel.

Braeburn alma porzó fajtái: Gala, Granny Smith, Idared, Red Delicious
 • Hogyan ültessük el őket?  1. Lépés - Ássa ki a gödröt

  Napos, jó vízelvezetésű talajba ültesse őket. Ásson a gyökér átmérőjénél kétszer nagyobb, és 30 centivel mélyebb gödröt, majd lazítsa meg a gödör falait, hogy a növény könnyebben verjen gyökeret.

  2. Lépés - Helyezze el a fát

  Helyezze a fát a kiásott gödörbe. A szemzés helyének néhány centivel a föld felett kell lennie. Következő lépésként terítse szét a gyökereket a gödörben, majd ellenőrizze, hogy a fa egyenesen álljon. A vastagabb gyökereket érdemes éles metszőollóval kicsit megmetszeni a jobb eredés érdekében.

  3. Lépés - Töltse vissza a földet

  Miközben visszatölti a földet, öntsön a földhöz vizet, hogy eltávolítsa a levegőt. Alakítson ki tányérszerű mélyedést a könnyebb öntözhetőség kedvéért. Az ültetés után öntözze meg újból. 

 • Raktárkészlet
  20 db
  Cikkszám
  0046
  Tömeg
  500 g/db