Termék részletek


Braeburn (szabadgyökeres alma oltvány)

Raktárkészlet: 6 db
Braeburn (szabadgyökeres alma oltvány)
2 600 Ft

Braeburn alma

Új-Zélandból származó véletlen magonc (1952), Mc Kenzie szerint feltehetően a Lady Hamilton és a Cox narancs renet alma a szülőfajtája. Hazánkban 1952 óta termesztett fajta, de a 90'-es években Európa (pl. Franciaország, Olaszország) és az USA (Wasington) országaiban is számottevő a szaporítási és telepítési aránya.
Érési idő

Október második dekádjától kezdődően kb. két hétig szüretelhető, de fogyasztási érettségét csak pár hónapos tárolás után éri el, és kb. 5-6 hónapig megtartja. A késői fajták között kivételes esetként két-három menetes szedés javasolt.
Gyümölcse középnagy vagy nagy, felületének átlagosan 40%-a téglapiros, a napos oldalon csíkozott színnel borított. Alakja a klónoktól és a termőalapok korától függően megnyúlt, csésze felé elkeskenyedő vagy lapítottabb, a csészénél jellegzetesen bordázott lehet. Húsa igen kemény, a szállítást és a piaci pulton tárolást nagyon jól tűri. Íze kellemes, cukor/sav aránya harmonikus. A Braeburn alma akár nyárig is romlás nélkül tárolható, de kései szedés után savlebomlás és lisztesedés miatt romlik a minősége. Főleg a fiata fák termésén Ca-hiány esetén a keserű foltossághoz hasonló foltok jelennek meg, megelőzés céljából a tenyészidőszakban 6-8-szori Ca permtezés szükséges.
Fája nagyon gyenge növekedésű, számos rövid oldalhajtást illetve termőrészt képez. 
Nagyon korán termőre fordul, termőképessége jó. Az integrált technológiában bevált valamennyi ritkító vegyszer közepes dózisával szabályozható a terméshozás.  Lisztharmatra és venturiás varasodásra mérsékelten fogékony.  Késő tavaszi fagyokra az Idared almánál kevésbé érzékeny.
Az európai piacokon még nagyon keresett, tartós tárolásra és exportra alkalmas igen kései érésű fajta. Hazai termesztőtájaink többségén biztonsággal termeszthető alma fajta.

Braeburn alma porzó fajtái: Gala, Granny Smith, Idared, Red Delicious

 • Raktárkészlet
  6 db
  Cikkszám
  0046
  Tömeg
  600 g/db