Új jelszó kérése
Hírlevél
Látogató számláló
0
1
9
3
8
9
3
Termék részletek


Egri piros (szabadgyökeres alma oltvány)

Raktárkészlet: 0 db
Egri piros (szabadgyökeres alma oltvány)

Eger környékén, Noszvaj községben fedezte fel Kovács Sándor és Magyar I. 1969-ben. Augusztusban érő, kiváló áruértékű, keresett gyümölcsű, a piacon jól értékesíthető almafajta.

Gyümölcse középnagy méretű (135 g), gömbölyded alakú, sárgászöld alapszínen nagy arányban sötétebb (élénk-) piros fedőszínnel borított. Húsa fehér, kemény állományú; íze kiváló, savas, kellemesen fűszeres. Gyümölcshullásra nem hajlamos.
Augusztus hónapban érik, hűtőtárolóban egészen novemberig eltartható. Betakarítása egyszeri szedéssel is megoldható.

Fája a közepesnél erősebb növekedésű, koronája laza, sátorozóan szétterülő habitusú; ágai felkopaszodásra hajlamosak. Jó termőképességű, a "T" terméshozású típusba sorolható.

Virágzása középkorai, 2-3 nappal megelőzi a Jonathan-t. Öntermékenyülése nagyfokú, de jó porzófajtái az 'Asztraháni piros', a 'Ceglédi piros' és az 'Éva'.
Lisztharmatra kevésbé fogékony.

Kovács Sándor (a 'Jonathan'-nal való keresztezéssel) felhasználta új fajtáinak, így a 'Kovauguszt', 'Kovelit', 'Jonager' és a 'Nyári Zamatos' kinemesítéséhez is. Ezek a fajták jobban ellenállnak a lisztharmatnak, mint a 'Jonathan' (ezt az 'Egri piros'-tól örökölték), de ellenállóképességük nem éri el a 'Red Delicious' alakkörét, ill. a Starking-ét ezen a téren.

Az 'Egri piros' kedvező tulajdonságokkal rendelkezik, így szélesebb körű telepítésre ajánlott fajta.

  • Raktárkészlet
    0 db
    Cikkszám
    VF613144