Új jelszó kérése
Hírlevél
Látogató számláló
0
1
9
3
9
3
1

Termékek


Tongree (szabadgyökeres körte oltvány)
Tongree (szabadgyökeres körte oltvány)
Ch. L. Durondeau fedezte fel 1811-ben Belgiumban. Nyugat-Európában elterjedt, Magyarországon állami elismerés előtt áll.
Szeptember végén, néhány nappal a Bosc kobak körtefajta után szedhető, 0°C-on decemberig eltartható. Óvatosan kell szedni a gyümölcsöket, mivel a sérült kocsánynál nagyon hamar megindul a tárolóban a moníliás rothadás.
Gyümölcse rendkívül tetszetős és piacos körte. Gyümölcsmérete (160-200 g) közepes, alakindexe: 1,23. A gyümölcs héja éretten bronzbarna alapszínen szép pirossal mosott, de nem minden évjáratban. A szín szedésre érettség előtt ( augusztus végén) kialakulhat. Nem szabad korán leszedni, mert az korai romlást eredményez.
Gyümölcshúsa sárgásfehér, csak teljes érésben vajkörte jellegű, de nagyon zamatos , fűszeres, igen magas savtartalommal. Gondos és szakszerű termesztéstechnológiát igénylő fajta, de különleges szép gyümölcséért nemcsak a házikertben, de árugyümölcsösökben is érdemes fáradozni.
Fiatal korban középerős, termőkorban gyenge növekedési erélyű, éppen ezért elsősorban vadkörte magonc alanyon termesztik ( esetleg OHF). Szabályos koronát nehéz kialakítani, mivel sok vékony vesszőt nevel, ami elsűrűsíti (kuszává) teszi a koronát. Ezért az alakító metszést gondosan kell végezni, kerülni kell az erős visszametszést. Fája intenzív koronaformák, így sövény és orsó kialakítására alkalmas. Elsősorban rövid termőrészeken terem.
Középkorán fordul termőre.
Igényes az ökológiai körülményekre, csak intenzív termesztéstechnológia mellett termeszthető eredményesen. Termőrügyei a téli, illetve tavaszi fagyoktól gyakran károsodtak. Venturiás varasodásra ( Venturia pyrina) csak kissé, körtelevélbolhára viszont közepesen fogékony.
Gyenge növekedése miatt birs alanyon nem termeszthető, mert azon a fa hamar elöregszik.

Vélemény írása a termékről
Név
E-mail cím
Üzenet
Értékelés

Vélemények a termékről
Nincs vélemény a termékről