Hírlevél
Látogató számláló
0
4
0
3
8
2
3
Termék részletek


Golden delicious (szabadgyökeres alma oltvány)

Raktárkészlet: 0 db
Golden delicious (szabadgyökeres alma oltvány)
2 000 Ft
Nincs raktáron
Golden Delicious almafa

Az USA-ban találták, feltevések szerint a 'Grines Golden'-nel megporzódott Golden Reinette magvából keletkezett. 1916-ban került kereskedelmi forgalomba. A Golden Delicious almafa méltán nevezhető a világ eddig legsikeresebb almafajtájának, hiszen nemcsak Amerikában, hanem Európában is a fő fajták közé került. A legnagyobb európai alma termelők: Franciaország, Olaszország és Spanyolország. Hazánkban korábban pollenadóként telepítettük, s a fajta számára alkalmatlan technológia és szüreti idő következtében leromló gyümölcsminőség miatt a 90-es évek elejére visszaszorut az aránya. Az új klónok megjelenése után hazai szerepe növekedik.

Érési idő

A Golden delicious almafa hazánkban szeptember végén -október elején szedhető. Gyümölcsei egyszerre is leszedhetők,de Dél-Tirolban gyakran két menetben szedik. Fogyasztási érettségét röviddel a szüretet követő időszaktól 6 hónapig megőrzi.
Gyümölcse tetszetős. Mérete berakódástól, vízellátástól függően középnagy vagy nagy (140-180 g), héja vékony,az érés kezdetén zöldessárga, éretten sárga. Gyümölcshúsa sárgás,édes, enyhén savas, kissé illatos.Jól, VL-ben február végéig, SZL-ben áprilisig tárolható. Az alapfajta nagy hibája a gyümölcsök parásodásra (perzselődésre) való hajlama, különösen hűvös és nedves klíma alatt.Parásodást idézhet elő még vírusfertőzöttség, a virágzás és a sziromhullás időszakában a 0 °C körüli lehűlések, a nappali hőségben végzett permetezés és a nem eléggé finom cseppméret.


Fája középerős növekedésű, koronája kissé szétterülő, de a vezér dominanciáját mindvégig megtartja. Termőrügyeit részben a két vagy többéves termőalapokon levő rövid termővesszők végén, részben a hosszú termővesszők oldalán vagy végén fejleszti.
Korán termőre fordul, termőképessége bátran nevezhető rendkívülinek. Termékenyülő- és termékenyítőképessége kiváló, s túlkötődésre hajamos.
A Golden Delicious éghajlati és talajigénye nem különleges, az ún. kozmopolita fajták közé tartozik.Fája kevésbé fagyérzékeny, virágai a késő tavaszi fagyoktól ritkán károsodnak. Lisztharmatra egyátalán nem fogékony, s gyümölcshullásra sem hajlamos. Veturalis varasodásra és baktériumos ágelhalásra fogékony, a gyümölcsök nyomódásra s tárolás során apadásra hajlamosak.
Fája ideálisan alakítható, a legtöbb koronaforma könnyen nevelhető belőle. Jó tápanyag- és vízellátást igényel. A szakaszos terméshozás elkerülése érdekében gyümölcsritkításra lehet szükség. Tárolás során a nagymérvű apadás elkerülése érdekében ügyelni kell a tároló légterének nedvességtartalmára.
A sárga almát kedvelő hazai fogyasztók igényeinek kielégítésére kiegészítő fajtaként a jövöben is szerepe lehet az üzemi termesztésben. Most már ne az alapfajtát telepítsük, hanem a klónokból vagy a hibridekből válasszunk.
A parasodásra az alapfajtához hasonlóan hajlamos klónok és változatok közül a legsikeresebb 'Golden Delicious A' és 'B' klónokat vírusmentesen még mindig eléggé jelentős arányban szaporítják. Mindkét klón az alapfajtánál kb. 20%-kal jobb termőképességű.
Hazánkban nagyon keresettek a " parásodásmentes" klónok. Többségük az alapfajtánál 5-10%-kal kisebb koronát nevel.Termőképességük és gyümölcsminőségük alapján hazai telepítésre javasolhatók:Golden Reinders (Hollandia), Smoothee (USA), Golden Haidegg (Ausztria) és Lysgolden (Franciaország).Az előbbi kettő természetes rügymutációként keletkezett, az utóbbi kettőt indukált mutációval (besugárzással) állították elő.Az említett klónok közül a Smoothee-nak és a Reindes-nek legjobb a fajlagos termőképessége.Legnagyobb gyümölcsöt a Lysgolden és a Reinders fejleszt.Kissé pirosas árnyalattal beütött alapszín jellemzi a Lysgolden és a Haidegg gyümölcsét.
A spur klónok (pl. a hazai árufajták listáján is szereplő Golden Spur a standard-hez viszonyítva szakaszos terméshozásra hajlamosabbak, a vegetatív -generatív egyensúly megtartása jóval nehezebb, a fák sokkal hamarabb legyengülnek, parásodásra az alapfajtához hasonlóan vagy fokozottabban érzékenyek, ezért üzemi telepítése nem ajánlatos.
Hazánkban jelenleg a Charden, Mutsu, és Ozark Gold telepítését javasolják.Parásodásra kevésbé hajlamosak, mint a Golden Delicious.
Golden delicious alma porzó fajták: Cox Orange Renette, Jonathan, Idared
 • Raktárkészlet
  0 db
  Cikkszám
  0045
  Tömeg
  400 g/db