Hírlevél
Látogató számláló
0
4
0
3
8
3
1
Termék részletek


Újfehértói fürtös (szabadgyökeres meggy oltvány)

-15%
Raktárkészlet: 0 db
Újfehértói fürtös (szabadgyökeres meggy oltvány)
2 000 Ft
Akció: 1 700 Ft
Kezdete: 2021.03.29   A készlet erejéig!
Nincs raktáron

Újfehértói fürtös
Anyafáját az Újfehértó környéki termőtájban emelték ki 1961-ben tájszelekció során Pethő Ferenc és munkatársai. 1970-től államilag elismert árufajta.
Későn, július elején érik, érése elhúzódó, de hullásra nem hajlamos. A gyümölcs éretten sérülésmentesen válik a kocsánytól.
Gyümölcse középnagy vagy nagy, kissé lapított gömb alakú. Átmérője a termés mennyiségétől függően 18-23 mm. Tizenkét év átlagában a termés 54 %-a 22 mm feletti átmérőjű. Tömege 5,23 g. A gyümölcshéj színe fénylő bordópiros. Húsa kemény, vérpiros, mérsékelten festőlevű. Íze harmonikusan savas-édes. A gyümölcs cukortartalma magasabb, mint a Kántorjánosi 3 fajtáé. Kemény húsú gyümölcse géppel rázható és osztályozható. Friss fogyasztásra, ipari feldolgozásra és gyorsfagyasztásra alkalmas.
Fája erős növekedésű, felfelétörő, de a Pándyénál kisebb koronát nevel. Sajmeggy és vadmeggy alanyokon egyaránt jól fejlődik. Sajmeggyen álló termőkorú fáinak magassága eléri a 4-5 métert, a korona alapterülete 15 m2 körül mozog. Elágazódási képessége jó. Termőkorban kiegyenlített növekedésű, rendszeres ritkító és mérsékelt ifjító metszést igényel. Ezzel a gallyazat felkopaszodása csökkenthető, illetve kiküszöbölhető. A vele együtt virágzó fajták jó pollenadója. A faiskolába és a gyümölcsösbe történő kiültetés után erős növekedésű, a növekedő hajtásokat az erősebb szél tőből kitörheti. Koronája felfelétörő, felálló, alakja megnyúlt gömb. Vesszői lecsüngőek, ostorosodó jellegűek. Jó termőképességéből adódóan a rövid (bokrétás termőnyárs), a közepesen hosszú, de a hosszú vesszőkön is rendszeresen képez virágrügyet. Rügyei közepes nagyságúak, vesszőhöz simulók. Levelei közepes méretűek. A levéllemez hosszúságának és szélességének aránya kisebb, mint a Kántorjánosi 3 meggyé. Virágai közepes méretűek, fehér szirmúak.
Korán termőre fordul, bőven terem. Teljes termőkorban a talaj minőségétől függően 80 kg/fa terméshozamra is képes. Fajlagos termésmennyiség tekintetében elmarad a Debreceni bőtermő és a Kántorjánosi 3 fajták mögött. Virágrügyképzési hajlama erős, a virágrügyek hidegtűrő képessége jó. A szárazságot is jól tűri, bár a gyümölcs mérete kisebb lesz. Ökológiai tűrőképessége kiemelkedő. Humuszos, homokos talajokon is eredményesen termeszthető.
Virágzása késői, gyakorlatilag együtt virágzik a többi hasonló időben érő meggyfajtával. Az Újfehértói fürtös öntermékenyülő fajta, tiszta ültetvényben is telepíthető. Öntermékenyülésből származó gyümölcsök aránya általában 7 %, a szabadtermékenyülés mértéke magas, 25 % körül mozog. A vele egyidőben virágzó fajtáknak jó pollenadója, viszont sem a Kántorjánosi 3, sem a Debreceni bőtermő fajta nem termékenyíti.

 • Raktárkészlet
  0 db
  Cikkszám
  VF814343
  Tömeg
  400 g/db