- GYÜMÖLCSFA OLTVÁNYOK
- BOGYÓS TERMÉSŰEK
- SZŐLŐ OLTVÁNYOK
- GYÜMÖLCSTERMŐ KÜLÖNLEGESSÉGEK
- VIRÁGZÓ DÍSZNÖVÉNYEK
Meggy
A meggyfa szinte minden talajtípuson eredményesen termeszthető. Felhasználása sokoldalú. Fájából jó minőségű bútorfa készül, levele, gyümölcshúsa kiváló gyógyszeralapanyag.
Díszfaként is említhetjük, hisz virágzás idején mesés látványt nyújt.
A meggy sokoldalú felhasználhatósága miatt nagyon kedvelt és keresett gyümölcs. Kiemelkedő beltartalmi értékei vannak, így a legerősebb antioxidánsként számon tartott gyümölcs, gyulladáscsökkentő hatással bír. Nem csoda, hogy a legnagyobb mennyiségben meggyből készül lé, hiszen a legfestőbb levű vitaminforrás. A gyümölcs bordó színét adó anyag pompás vértisztító, vízhajtó, anyagcsere-serkentő, erősíti az immunrendszert.
Fogyaszthatjuk nyersen, aszalva, süteménybe, befőttként, szörp, lé, bor készítésére is alkalmas.
Az érett meggy sokáig megőrzi frissességét és jó állagát, ezáltal hosszabb ideig hasznosítható.
Jól fagyasztható, ebben az állapotában sem lép fel minőségi károsodás. A gyümölcs jól párosítható a gasztronómiában étcsokoládéval, burgonyával, túróval, joghurttal, vajjal, mézzel, fahéjjal, mandulával.
Hazai meggyfa fajtáink közül csupán a Pándy meggy önmeddő, a többi fajta öntermékeny. A legismertebb és legkedveltebb fajták, a nagygyümölcsű Érdi bőtermő, a Pándyhoz hasonló Debreceni bőtermő, a gazdagon, fürtösen termő Újfehértói fürtös, a rezisztens, moníliára nem fogékony Csengődi, valamint a kifejezetten édes Érdi jubileum.
A szabadgyökerű növények október második felétől kaphatók!